Crowfunding (NL)

Het is makkelijk om in jargon te blijven hangen, maar een uitdaging om wetenschappelijke bevindingen begrijpbaar te maken voor iedereen. Toch proberen steeds meer wetenschappers dit, het is immers belangrijk om gevonden kennis te delen met zij die er iets aan hebben.

Op deze pagina geef ik een korte samenvatting van mijn vakgebied/kennis/expertise. Is er iets niet duidelijk of wil je graag meer weten? Schroom dan niet en stuur mij een mail (p.s.c.van.teunenbroek@vu.nl).

Crowdfunding, wat is dat?

Crowdfunding is een online methode om geld in te zamelen voor een goed doel. In principe kan iedereen met een goed idee beginnen met crowdfunden. Het is belangrijk om jouw idee uit te werken in een volledig plan, denk hierbij o.a. aan:

  • Wat wil ik bereiken met het geld: het is belangrijk om zo precies mogelijk te beschrijven wat jij wil bereiken. Wil je bijvoorbeeld geld inzamelen voor een dierenasiel? Dat kan, maar beschrijf dan wel precies waarvoor: bijvoorbeeld ik wil geld inzamelen om 2 hondenverblijven te vernieuwen.
  • Hoeveel geld heb ik hiervoor nodig: bij crowdfunding geef je van te voren aan hoeveel je zou willen ophalen.
  • Hoe kan ik mensen enthousiast maken over mijn idee:  het is belangrijk dat je beschrijft waarom ze aan dit project zouden moeten geven. Denk dan niet alleen aan waarom jij het belangrijk vindt, maar vooral ook aan waarom anderen het belangrijk zouden vinden.
  • Wie is mijn doelgroep: bij crowdfunding vraag je niet alleen geld aan familie en vrienden, maar ook aan onbekende. Wie denk jij dat er ook enthousiast zijn over jouw idee en hoe kan je deze mensen bereiken?
  • Geef het door: vertel aan zoveel mogelijk mensen waar jij mee bezig bent en waarom. Niet alleen persoonlijk maar vooral ook via sociale media, zoals Facebook, Twitter enz.

Heb jij een goed idee en denk jij dat je genoeg mensen hier enthousiast over kan maken? Er zijn vele crowdfunding platformen in Nederland waar je een kijkje kan nemen. Een crowdfunding platform is een site waar mensen hun project/idee op kunnen zetten om geld in te zamelen. Sommige platformen vragen geld voor het gebruik van hun site en de regels voor het ophalen van het geld verschillen veelal tussen de verschillende platformen. Kijk hier dan ook goed naar voordat je contact op neemt met een platform. Denk er ook goed over na bij welk soort platform jij je zou willen aansluiten. Sommige platformen zijn gespecialiseerd in bepaalde onderwerpen en andere platformen nemen allerlei soorten projecten aan.

Is crowdfunding iets voor mij?

Crowdfunding is een relatief goedkope manier om geld in te zamelen, maar niet altijd gratis. Toch biedt het vele mogelijkheden:

  • Aangezien crowdfunding voornamelijk donateurs online benaderd is het aantrekkelijker voor ‘jongere’ donateurs.
  • De online omgeving zorgt er ook voor dat je gemakkelijk een grotere groep mensen kan benaderen. Laten we eerlijk zijn, bijna iedereen maakt dagelijks gebruik van het internet. Wanneer jij jouw project deelt via sociale media vergroot je de kans om meer mensen te bereiken.
  • Je kan een filmpje maken en/of een gedetailleerde beschrijving van jouw idee om mensen goed te informeren wat jij zou willen doen. Dit is belangrijk omdat onderzoek aantoont dat mensen graag willen weten wat er precies met hun donatie gebeurt.

Denk er wel aan dat het veel tijd en inspanning kost om een crowdfunding project succesvol te maken (genoeg geld binnen halen). Je zal zeer actief moeten zijn op sociale media en niet bang moeten zijn om onbekende te benaderen (denk eraan: nee heb je en JA kan je krijgen).

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: