Over mij en mijn onderzoek (NL)

He, leuk dat je rond kijkt op deze site. Mijn naam is Claire en ik werk als promovendus voor de VU Amsterdam bij het centrum voor filantropische studies. Ik ben net begonnen aan mijn vierde en laatste jaar. De afgelopen jaren heb ik gekeken naar online donatie methodes zoals crowdfunding. Daarnaast werk ik als datamanager voor Geven in Nederland, Amsterdam.

2018-07-20-13-29-01-727
DvdS 2018 – Rotterdam

Voor een korte introductie video over mijn onderzoek klik hier.

Van origine ben ik een organisatie psychologe, maar ik heb altijd al een affiniteit gehad met goede doelen en ben zelf ook een enthousiaste donateur voor verschillende organisaties (voornamelijk diergerichte goede doelen). Wanneer ik niet aan het werk ben geniet ik van de buitenlucht samen met mijn hond en gezin. Joggen, klimmen mountainbike, heerlijk!

Op het werk focus ik mij op het verhogen van donatie bedragen. Dit onderzoek ik door middel van experimenten in het laboratorium, maar voornamelijk in het veld in samenwerking met goede doelen.

Ik werk samen met:

Mijn promoteren zijn Prof. Dr. René Bekkers (afdeling: centrum voor filantropische studies) en Prof. Dr. Bianca Beersma (afdeling: organisatiewetenschappen) van de VU Amsterdam, faculteit Sociale gedragswetenschappen.

Gedurende mijn onderzoek werk ik nauw samen met het Nederlandse crowdfunding platform Voordekunst. Voordekunst is een platform welke gespecialiseerd is in kunst en cultuur. Verder werk ik samen met Douw&Koren: crowdfunding experts.

Nevenwerkzaamheden & alliantie:

Data manager – Geven in Nederland

Gedurende mijn onderzoek ben ik constant bezig met het analyseren van data (via SPSS en STATA). Het analyseren en het schrijven van syntax beschouw ik als een van de leukste onderdelen van mijn werk. Daarom werk ik in mijn vrije tijd als data manager voor Geven in Nederland. Ik verzorg ook de sociale media communicatie voor Geven in Nederland, en voor onze werkgroep/afdekkin.

Wekelijkse column – DDB en the Fundraiser

Daarnaast werk ik als columniste voor De Dikke Blauwe en The Fundraiser. Ik vind het belangrijk om als wetenschapper mijn kennis door te spelen naar de maatschappij, en dat in begrijpelijke termen.

Begrijpelijke wetenschap – ScientistWanted.

Tot slot werk ik samen met ScientistWanted. ScientistWanted heeft net als ik de missie om wetwwetenschap te motiveren en ondersteunen in het doorspelen van hun kennis. Zo hebben we samen een workshop gegeven tijdens Bessensap (georganiseerd door o.a. de NWO). In januari 2019 organiseer ik een internationale cursus gefocust op: reaching the crowd, communication your research findings.

 

Ik kijk voornamelijk naar:

Crowdfunding

Crowdfunding is een online methode om geld in te zamelen. De site waar mensen hun projecten opzetten en waar er gedoneerd kan worden noemen we een ‘crowdfunding platform’. Eigenlijk is dit gewoon een fancy woord voor site. Voor meer informatie over crowdfunding zie het kopje ‘crowdfunding informatie’.

Sociale normen

Dagelijks hebben wij te maken met sociale normen. Sociale normen zijn regels die ons helpen om ons ‘netjes’ of ‘correct’ te gedragen. Bijvoorbeeld: hand voor je mond. Wanneer iemand een sociale norm niet volgt kan dit schadelijk zijn voor zijn of haar reputatie of resulteren in een conflict. Er zijn talloze sociale normen en de meeste zijn ongeschreven. Ik kijk voornamelijk naar één type sociale norm: social informatie.

Sociale informatie

Sociale informatie geeft ons informatie over het observeerbare gedrag van anderen. In mijn onderzoek gebruik ik het donatie bedrag van andere donateurs als sociale informatie.

In een eerder experiment informeerde wij studenten en echte donateurs over het donatie bedrag van anderen: ‘Wist u dat het gemiddelde donatie bedrag 15 euro is’. Dit resulteerde in hogere donatie bedragen. Voor meer informatie zie het kopje ‘het verhogen van donatie bedragen’.

Online geef patronen

Afgelopen jaar heb ik via een veld experiment (large scale natural field experiment) data verzameld bij een online crowdfunding platform. De data bevat meer dan 24.070 bezoekers en 2.657 donateurs.

Advertisements